胡同改造计划之茶社-曲廊院

发布人:王心竹
2016-08-21 19:41
项目地址(Project address):北京市,东城区
项目类型(Project type):民居改造
设计内容(Design required):建筑+室内+景观(Building reconstruction+landscape)
建筑面积(Structure space):约450平米(450  sq./m)
设计时间(Designing time):2013.06—2014.03
施工时间(Construction time):2014.03—2015.01
设计团队(Design Team):韩文强、丛晓、赵阳
摄影师(Photo):王宁
 
成都别墅装修公司哪家好

    这是一个年轻的中国团队的作品,这项作品诞生后,应该说受到了多方瞩目,也要外国设计圈层的友人们再次感受到了纯种中式设计的力量。我们尚层装饰有必要与大家一起先来认识这个团队,简单的了解他们的思想他们的出发点,兴许能帮助感兴趣的您更好的理解这个北京胡同里的茶舍作品。
    This is a young Chinese team's work, after the birth of the works, it should be said by many, also want to foreign design circle of friends once again feel the power of pure Chinese style design. It is necessary for us to recognize the team first, simple to understand their thoughts of their starting point, the interest might help you better understand the Beijing hutong tea-house.
 
成都别墅装修设计公司
「曲廊院」的胡同茶舍一角
 
    建筑营(ARCH STUDIO)2010年由中央美术学院教师韩文强创立于北京,其实韩文强主要教的是室内设计,偶尔会涉及到一些建筑设计。建筑营在最开始的时候,完全是凭他的个人爱好撑起来的。他将结合教学研究展开多样的创作和实践。其目标是以多元视角与理性手段积极介入当代城市人居环境发展进程,在现实与自然、历史与文化的关联中寻找恰当的平衡点,创造富于当代精神和人文品质的空间环境,因为“设计师要做的事情就是创造差异化,这个世界同质化的东西太多。”
    ARCH STUDIO) in 2010 by the central academy of fine arts teachers wen-qiang han founded in Beijing, in combination with a variety of creative teaching research and practice. The goal is based on multiple Angle and rational means to get actively involved in contemporary urban human settlement environment development process, in the real associated with the nature, history and culture to find proper balance, abound contemporary spirit and humanistic quality of the space environment.“Designer to do is to create differentiation, homogenize the world too much stuff.
   
成都别墅设计师有哪些
韩文强——建筑营设计工作室(ARCH STUDIO)创始人/主持建筑师
 
【项目背景】
    其实,这并不是韩文强的第一个胡同改造项目,但却是他第一次尝试将胡同改造成商业业态的空间,而非住宅。茶舍的老板是他的好友,平常就是做些书画、茶具类的生意。后来这位友人租下了北京东四十一条胡同的这座破旧宅院,想要把这里做成一个既带私人会所又有展览空间双重性质的茶舍,就找来了曾经帮他改造过胡同住宅的韩文强。两人时常一起喝茶一边讨论,怎么个改造法。经过成都别墅设计最后发现“修复旧的,植入新的”这一设计理念是最符合友人想要的感觉。简单来说,其实就是恢复了院落原来的肌理,加入了曲廊这一改变室内外空间格局与界限的设计元素。因为这不是一个常规的四合院,占地 450 平方米,周边是传统的四间房子,中间的庭院又长又窄。  
      Actually, it's not wen-qiang han first hutong renovation project, but it is the first time he tried to hutong transformed into commercial space, and nonresidential. Chashe boss is his good friend. Later, the friend rented grabbing 11 hutong in Beijing the shabby house, want to make this a an exhibition space with both private clubs and have duality tea-house, came to find once helped him transform the hutong housing wen-qiang han. Finally found "repair the old, new implants" this design concept is the most accord with friends want to feel. In simple terms, is to restore the original texture, the yard to join the music gallery this change the design of indoor and outdoor spatial pattern and boundary element. Because this is not a regular quadrangle, covers an area of 450 square meters, the surrounding is one of the traditional four house, in the middle of the courtyard is long and narrow.

 
成都别墅装修公司
 
【项目情况】
     项目位于北京旧城胡同街区内,用地是一个占地面积约450平米的“L”型小院,比较狭长并不宽阔。院内包含5座老旧房子和几处彩钢板的临建。院子原本是某企业会所,后因经营不善而荒废。在搁置了相当长一段时间之后,小院现在即将被改造为茶舍,以供人饮茶阅读为主,也可以接待部分散客就餐。
    The structure space of the project is about 450 square meter,  “L” shape neighborhood located in Beijing traditional Hutong district. The space includes 5 old traditional houses and some temporary constructed colored steel. The building originally served for company business meeting. However, the house resting for quite some time due to bad management, and now about to transforming it into tea houses for people to read and enjoy their tea time, and also can receive part of the individual dining guests.
 
成都软装设计工作室
胡同傍晚街景

 
【设计理念 】Design Concept——修复旧的(Repair old) +植入新的(Implant new)

【修复旧的】
    整理和分析现存旧建筑是设计的开始。北侧正房相对完整,从木结构和灰砖尺寸上判断,应该至少是清代遗存;东西厢房木结构已基本腐坏,用砖墙承重,应该是七八十年代后期改建的;南房木结构是老的,屋顶结构是用旧建筑拆下来的木头后期修缮的,墙面与瓦顶都由前任业主改造过。

   Collating and analyzing data of the old building are the beginning of the design. The north wing of the house is relatively complete. From the wood structure and the size of the gray bricks, we could tell the age of the house is from Qing Dynasty or even older. The wood structure on the east and west houses have been decaying with brick load-bearing walls. We deduce that the east and west building should be remodeling from 1970s to 1980s. Houses on the south side build in wood structure is old, the roof structure repaired using the wood from the old buildings, walls and roof are modified by the owners. 
 
成都软装设计公司
胡同茶舍外景
 
   根据房屋的年代和使用价值,设计采取选择性的修复方式:北房以保持别墅装修效果图历史原貌为主,仅对破损严重的地方做局部修补,替换残缺的砖块;南方局部翻新,拆除外墙和屋顶装饰,恢复到民居的基本样式;东西厢房翻建,拆除后按照传统建造工艺恢复成木结构坡屋顶建筑;拆除所有临建房,还原院与房的肌理关系。
   According to both the house’s age value and use value, design using part selective way to repair: North room to keep the historical appearance based, only repair for the part have serious damage by replacing the bricks; southern partial renovating, demolition of wall and decoration of the roof, returned to the residence of a basic style; renovation of the West and East Wing, after the demolition in accordance with the traditional construction technology back into a wood structure building with pitched roof; remove all temporary housing, reducing texture of the Institute and the real relationship.
 
成都软装设计公司有哪些
游廊展示图
 
【植入新的】
     旧有的建筑格局难以满足当代环境的舒适性要求,成都别墅装饰也认为新的建筑必须能够完全封闭以抵御外部的寒冷。为此,我把建筑中的流线视觉化,转化为“廊”的形式,在旧有建筑的屋檐下加入一个扁平的“曲廊”将分散的建筑合为一体,创造新旧交替、内外穿越的环境感受。在传统建筑中,廊是一种半内半外的空间形式,它的曲折多变、高低错落,大大增加了游园的乐趣。犹如树枝分岔的曲廊从室外伸展到旧建筑内部,模糊了院与房的边界,改变院子呆板狭窄的印象。
    The old architectural pattern will not sustain the comfort requirements of the contemporary environment and the new building must be completely closed for temperature resistance. Therefore, I have streamline visualization building, into the "Gallery", the combined construction of a flat "music corridor" will be distributed as a whole, to create a transition from the past to the modern, through the inside and outside environment are added under the eaves of the old buildings. In traditional architecture, the gallery is a half inside and half outside space form, it twists and turns volatile, scattered high and low, greatly increasing the enjoyment of the garden. Like the branch of the gallery from the outside to the extension of the old building which blurred the boundaries of the courtyard and the house, changing the courtyard into a rigid narrow impression.
 
成都别墅装修公司

    轻盈、透明、纯白的廊空间与厚重、沧桑、灰暗的旧建筑形成气质上的反差,新的更新、老的更老,拉开时间上的层叠,新与旧相互产生对话。曲廊在原有院子中划分了三个错落的弧形小院,使每一个茶室有独立的室外景致,在公共和私密之间产生过渡。曲廊的玻璃幕墙好似一个悬浮地面之上的弧形屏幕,将竹林景观和旧建筑形式投射到茶室之中,新与旧的影像相互叠加。尚层装饰发现曲廊同时具有旧建筑的结构作用,廊的钢结构梁柱替换了局部旧建筑中腐朽的木材,使新与旧“长”在了一起。
     Light, transparent, white gallery space signifies ages of time along with vicissitudes of life mix with the dark aged architectural pattern which forms temperament contrast, refreshed the modern while maintain the past, opened the dimension of time creates mutual dialogue between the past and future. Winding corridor in the original courtyard divided into three random arcs like courtyards, makes each of the teahouse with independent outdoor scenery, thus forms transition of the public and private. Verandas glass curtain wall images ground-curved screen suspended into the air, bamboo forest scenery and the form of new and old buildings project to the teahouse, the old and new images are overlapping on each other. The curved corridor has the structure function of old architecture, the steel structure beam column replaces the decayed wood in the old building, and makes the new and old grow together.
 
成都别墅装修公司地址

【改造之路】
    因为院子的格局不太好,他最初的想法是给院子中间室外的部分加一个透明的玻璃顶,保证室内空间最大化得到利用。这样的做法在五道营胡同口的京兆尹餐厅以及杨梅竹斜街的 Triple-Major 创新零售实验空间《藥》都见过,但韩文强总觉得这样处理有一些可惜,想来想去还是用了曲廊的元素,“干脆就把院落做得更窄一些。”
    Because the pattern of the yard is not very good, his original idea was to middle part of the outdoor courtyard with a transparent glass roof, assure indoor space to maximize. Such practices in five camp alley mouth of such restaurants and Yang mei bamboo byway of Triple - Major innovative retail space experiment "medicine" is seen, but wen-qiang han always think this kind of treatment of some pity, it want to still use the gallery elements, "simply doing yard more narrow."
 
成都好的装修公司
「曲廊院」的胡同茶舍入口
 
 
    在尚层别墅的采访中,他说到四合院代表着某种礼仪化的东西,但像中国传统的园林式建筑,虽然没有什么实际功能却在视角上创造出不同的景别,看上去非常舒服,他想把曲廊想象成园林一样的存在,相较于四合院的仪式感,园林代表着某种自由。
    In his view, the courtyard represents something formalization, but like the Chinese traditional garden architecture, although there is no actual function is to create different JingBie on Angle of view, look very comfortable, he wanted to think music corridor as the existence of gardens, compared with courtyard ceremony, garden represents a kind of freedom.
 
成都装修公司哪家好
「曲廊院」的胡同茶舍一角
 
    也因为曲廊的存在,整个建筑空间的室内外关系变得微妙,设计师在原有房屋的屋檐下加入了一个扁平形状的曲廊,将一个个独立的屋子连在了一起,而在房子之外曲廊之内,韩文强精挑细选的竹子也模糊了院子与房子的界限,仿佛生长在室内一般,却又直抵顶部无遮挡的天光,给人一种从内而外穿越连结的感觉。
    Also because of the existence of the gallery, the whole building space of indoor and outdoor relationship becomes delicate, stylist is in the original houses under the eaves of joined a flat shape of the gallery, will separate the house together, within and outside the house music gallery, wen-qiang han selective bamboo also blurred the line between the yard and house, just like growth indoors, and reach the top of the sky without shade, give a person a kind of feeling from the inside out through the link.

 
成都别墅装修公司
「曲廊院」的胡同茶舍一角
别墅室内设计公司


  预约设计师 请联系:184-8366-5049王经理
(请告知官网预约,有福利)

尚层装饰原创 引用/转载请注明出处
 
 
 
 

 

 

 

 

 
电话咨询

400-838-8018